Auktion

Auktion - ett roligt och populärt sätt att handla begagnat

Auktion - ett roligt och populärt sätt att handla begagnat

“Första, andra – såld till damen på andra raden!” Så kan det låta på en klassisk slagauktionDet är många gånger spännande att se vad olika föremål slutligen kommer att säljas för. Innan auktionen startar ges möjlighet att studera föremålen närmare för att kunna få en ordentlig uppfattning om skicket och eventuella skavanker som gör att man inte är beredd att lägga ett lika högt bud.

 

Nätauktioner ett populärt alternativ

Ett alternativ till de hederliga slagauktionerna är auktioner på nätet. Då sker budgivningen online med en förbestämd sluttid. I vissa fall tillämpas en speciell regel som säger att om ett bud läggs de sista minuterna förlängs auktionen med ett visst antal minuter. Detta för att enskilda budgivare inte ska kunna lägga ett bud sista sekunden utan att övriga får möjlighet att bjuda över. Nackdelen med nätauktioner är att man inte får se föremålen annat än på bild. Det blir därför extra viktigt att det finns tydliga foton, gärna ur flera vinklar, samt en korrekt beskrivning så att man som potentiell köpare vet vad man kan vänta sig innan man lägger bud.

 

Ropa in det du vill ha till rätt pris

På en slagauktion kan man i vissa fall lämna bud på telefon och en del har även en liveauktion på nätet samtidigt. Det innebär att man i realtid kan vara med och lägga bud samtidigt som personerna som är på plats. Det är lätt att dras med av stämningen vid en budgivning. Det är därför klokt att alltid ha bestämt en maximal summa som man kan tänka sig att betala för ett föremål innan man ger sig in i budgivningen. Annars finns risken att man rycks med och slutligen har betalat mångdubbelt mer än man egentligen ville. För den som vill besöka en auktion i Umeå finns exempelvis Norrauktion.