Altandörr

Bra och säkra balkongdörrar

Bra och säkra balkongdörrar

Det finns mycket att tänka på och ta hänsyn till då man ska investera i nya altan- eller balkongdörrar. För att man inte ska elda för kråkorna är det viktigt att altandörren har en bra isolerande förmåga och ett lågt u-värde. En altandörr som isolerar bra skyddar mot hetta under varma sommardagar, men stänger även ute störande ljud som exempelvis trafikbuller. 

Funktionen är också viktig att ta hänsyn till. Ibland vill man att altandörren ska öppnas inåt och ibland utåt. Med en utåtgående dörr får man plats att möblera även framför dörren på insidan. En annan viktig sak är utseendet, och en altandörr kan se ut på många olika sätt. Bäst blir det om dörren passar huset och arkitekturen både stil- och färgmässigt. Därför kan det vara bra att vända sig till en återförsäljare som har ett stort utbud av olika altandörrar och som även kan specialtillverka altandörrar så att de passar precis.

 

Ibland behöver man bygglov

Det finns altandörrar med glas ända ned till golvet som släpper in mängder med ljus vilket kan vara trevligt. Men ibland passar det kanske bättre till huset med en altandörr som är bröstad och klädd med trä nedtill. Altandörrar går även att få med spröjs i olika storlek och olika antal glas, vilket ofta kan passa bra till ett hus i mer gammeldags arkitektur. Det är viktigt att komma ihåg att man också behöver ett bygglov från kommunen om man vill sätta in en altandörr eller förändra fasadens utseende.

Det kan vara bra att jämföra modeller och olika altandörrars u-värden mellan olika återförsäljare innan man bestämmer sig. Är man flera i samma område eller hus som vill sätta in en altandörr kan man många gånger få ett bättre pris om man beställer dörrar tillsammans. Ta in offerter från några olika leverantörer och jämför priser, funktion och utseende.