Måleri

Färg och måleri är mer än bara kulör

Färg och måleri är mer än bara kulör

Vi omges ständigt av en massa olika färger. Åtminstone är det så vi vanligtvis upplever vår omgivning. Frågan om färg ens existerar – och vad det är – debatteras flitigt. Ändå väljer vi att måla alla möjliga typer av ytor. Husfasader, väggar, möbler, prydnadsföremål och inte minst inom konsten är olika kulörer viktigt för hur ett föremål uppfattas. Ett företag som sysslar med måleri kanske funderar mindre i filosofiska banor och mer i praktiska. Ändå finns en rad saker att ta ställning till när vardagsrumsväggen skall få ny färg.

 

 

Underarbetet en viktig del för resultatet

 

Vilken typ av färg skall användas? Vilken kulör och glans? Hur skall underarbetet utföras, och så vidare. En målare sätter inte bara färg på tillvaron utan ser också till hur en yta bäst skyddas mot slitage och ljus. Allt måleri, om det skall hålla över tid, förutsätter kunskaper om material och hur temperaturer och luftfuktighet påverkar. Att göra ett bra underarbete är därför A och O. Spackling, slipning och grundmålning; kanske gammal färg skall skrapas bort innan man ens kan börja tänka på annat. Som kund förutsätter man att allt det där kan målaren. I stället kan man ägna sig åt hur man vill att slutresultatet skall se ut.

 

Färg skall skydda

 

Yrkesmänniskor som ägnar sig åt måleri har ofta stora kunskaper och kan ge råd i frågor om materialval och vad som bäst lämpar sig i olika miljöer. Det skall ju inte bara bli fint utan även skydda exempelvis en husfasad mot väder, vind och oönskad beläggning som mossa. Olika slags färg har dessutom olika egenskaper beroende på vad de är baserade på. Så med tanke på att det är mycket som skall bli rätt då man investerar i att måla, är det aldrig fel att vända sig till någon som kan det där med måleri.