plattsättning

Snygga ytor i bostaden

Snygga ytor i bostaden

Att välja rätt kakel och klinker i sin bostad är inte enbart att välja någon som man tycker är snyggt utan även att välja en funktion. Plattsättning innebär att ytorna blir enklare att värma upp genom till exempel golvvärme, de är mycket lätta att hålla rena och de är inte känsliga för vatten, olja eller smuts. Av den anledningen är det mycket vanligt att man gör en plattsättning i Karlstad i våtutrymmen som kök, badrum och tvättstuga.

 

Inte bara yta

När det gäller plattsättning så är grunden ännu mer viktig än när man lägger ett annat golv som plastmatta eller trägolv. Plattor läggs helst på gjutna golv som består av, eller avslutas med, en flytspackling för att få golvet starkt och jämnt. Är det ett våtrum så ska även ett fall mot golvbrunn läggas in samt en fuktspärr appliceras. Vill man ha ett värmegolv så ska även det läggas in. När väl plattsättningen är gjord så är det även viktigt att alla skarvar fogas med fogmassa eller silikon för att inte släppa in smuts eller fukt i skarvarna. En del plattsättare har alla funktioner inom företaget men annars kan man få tips på lämplig elektriker eller hitta någon via kontakter eller en sökning på internet.

Rätt material på rätt plats

Plattsättning har blivit mer och mer populär även på ytor som inte är våtrum och det finns till och med klinker som man kan lägga i garaget. Förutom att det är viktigt att man väljer rätt platta till rätt funktion så kan även färg, form, storlek och läggning förändra ett rum oerhört mycket. Ett företag som arbetar med plattsättning kan ge tips om hur man får ett litet rum att se större ut och vilka plattor man bör välja i vilka rum. Ett rum till ett litet barn bör till exempel kanske ha en mjukare golvbeläggning.